На 29.09.2022 г. СГП образува досъдебно производство за това, че на

...
На 29.09.2022 г. СГП образува досъдебно производство за това, че на
Коментари Харесай

СГП привлече като обвиняеми полицейски служители за престъпления по служба във връзка с настъпило ПТП на 25.09.2022 г. на Софийския околовръстен път

На 29.09.2022 г. СГП образува досъдебно произвеждане за това, че на 25.09.2022 година в гр. София длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение /полицейски служител/, не е изпълнило служебните си отговорности за да набави за себе си и за другиго полза и от това са настъпили обилни нездравословни последствия – закононарушение по член 282, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс. Разследването е възложено на екип от следователи от отдел „ Следствен “ на СГП (СО-СГП), така като разследването на закононарушения, осъществени от държавни чиновници по член 142, алинея 1, т. 1 от ЗМВР, се организира от следователи.

На 13.12.2022 година следовател от СО-СГП докладвана прокурор в СГП постановления за привличане в качеството на обвиняеми на двама полицейскислужители. След запознаване със събраните доказателства, следовател в СО-СГП и прокурор вСГП стигат до извода, че са събрани задоволително доказателства за привличане в качеството на обвинени на двама полицейски чиновници – Г. М. и Л. Г. Обвиненията спрямо Г.М. са за това, че:

На 25.09.2022 г. в качеството си на длъжностно лице – полицейски орган от състава на Министерство на вътрешните работи, приелпредложение за полза, която не му се следва (да бъде „ почерпен “ със сума от 200 лева от страна на Д.Л.), с цел да извърши друго престъпление във връзка със службата си, а точно да не изпълни служебните си задължения във връзка с надзор на водачите на МПС, да осигури безопасността на придвижването по пътищата, да докладва своевременно в оперативната дежурна част на 06 РУ-СДВР за всяко изменение в оперативната конюнктура – че на кръстовището на ул. „ Александър Пушкин “ и бул. „ Никола Петков “ Д. Л. ръководи лек автомобил след приложимост на алкохол, обуславящо опасности за живота и здравето на жителите, както и не е предприел на място ограничения за отстраняването им – престъпление по член 302, т. 1, б. „ б “, вр. член 301, алинея 3, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

Другите обвинявания по отношение на Г.М. са за закононарушения, извършени в съучастничество с Л.Г., а точно:

На 25.09.2022 г. в качеството си на длъжностни лица – полицейски органи от състава на Министерство на вътрешните работи, не саизпълнили служебните си задължения във връзка с надзор на водачите на МПС, да обезпечат сигурността на придвижването по пътищата, с цел да набавят за себе си имотна облага (да бъдат „ почерпени “ със сумата от 200 лева от страна на Д. Л.)и от действието са настъпили обилни нездравословни последствия – настъпило пътнотранспортно произшествие на 25.09.2022 година, в гр. София, ул. „ Околовръстен път “ между лек автомобил, ръководен от Д.Л. и лек автомобил, управляван от П.П. – престъпление по член 282, алинея 2, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс.

На 25.09.2022 г. при непосредствена заплаха за живота на четири лица, която заплаха е зародила в резултат на настъпило ПТП на 25.09.2022 година, в гр. София, ул. „ Околовръстен път “, не са им оказали помощ – да уведомят оперативно-дежурната част на 06 РУ-СДВР за настъпило ПТП и бърза помощ, която са могли да им дадат без заплаха за себе си или за другиго – закононарушение по член 139, вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс.

Спрямо обвиняемите полицейски чиновници Г.М. и Л.Г. са постановени мерки за неотклонение „ подписка “. Обвиняемите са задължени да не напущат местоживеенето си без позволение на съответния орган. При неизпълнение на това задължение мярката за неотклонение ще бъде променена в по-тежка по реда на Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР